Back to case studies

Case studies


Rapid Ramp assists a charity achieve its dream!


When Interserve a construction and maintenance company needed DDA access ramp assistance Ghyllside were only too pleased to help!

Interserve had been asked by a local charity, Our House in early April 2015 to install a ramp to access their newly fitted out purpose built building for people with varying degrees of disability. They were finding the usual concrete option very expensive and labour intensified and were looking at other solutions.

They had been given the task at very short notice and had very little time to not only come up with an access solution but to convert a car park in to a sensory garden before Prince Edward and the Duchess of Wessex formerly open the new building on the 6th May!

The charity had put out a plea for help as follows:

Building for the Future was founded in 2007, and is a parent led charity, all of whom have disabled children. Their aim was to raise enough money to fund a much-needed community centre for disabled children and their families in Wokingham Borough. This would be a building where families can meet and children are celebrated, where parents can support each other and find out information about raising their disabled child, where siblings can make friends with each other and grandparents can chat over a cup of coffee. It is a place where disabled children can play safely in an inclusive environment, where they are not different, where they are able to access everything at their level and where they will be valued and truly accepted for who they are.

The parents who set up BFTF have worked tirelessly over the years, alongside caring for their own children, to make a dream come true and give other parents in the local community the support and care that they need. There have been many setbacks along the way but 6 years later, they are finally able to announce that they have their new building in Toutley Road, Wokingham.

The internal space of the building is being changed into a truly beautiful and inspiring space, with soft play areas, disabled toilets, sensory room, chill out room and a central play area.

The internal space not only considers the children but also the parents and carers and will include a parent’s room, meeting room, and office. The money so far raised by the charity will only cover the internal space; however the outside space is in need of attention too. The external areas are drab, uninviting, unsafe and unsuitable. Currently there is a triangular area of block paving with overgrown prickly bushes, leading straight onto the car park of the industrial estate on which the building is situated. There is no fencing to protect the users from harm, by accidentally straying onto the car park or for people and vehicles to accidentally get to them. This is especially problematic for children that are not in a wheelchair but for those that are prone to run. The current ramp is not DDA compliant and is therefore not suitable for the users of the facility, there is not sufficient turning space and the ramp itself is crumbling and cracking.

We would love to totally transform this outdoor space to be an extension of the indoor space, outside. With suitable fencing and a ramp, so allowing the space to be functional, but also to include some sensory planting, some artificial turf and play panels allowing educational and emotional benefit too.

We have a very tight budget, and a very short time span to make this happen, I would appeal to some of our fantastic suppliers to see if there is anything that they can do to make this happen.

Some comments received were

The opening of the building was a massive success this morning and everyone gave us glowing compliments of our work that we produced for them.

We are very proud of our guys here at Slough for their hard work and commitment to achieve the vision that they wanted for this building, and the fantastic assistance from our valued contractors / suppliers who helped was very much appreciated. The children and adults loved the garden and we hope they have many years of enjoyment in this safe and colourful area.

Thank you on behalf of Interserve and the Building for the Future Team.

Before

  

After

    
 

  

 

Find out more